Björnes Blogg 2021

2021 års siffror!

Kusk:
49 5-4-5 Inkört: 215 300:-

Segerprocent: 10 %

Tränare:
43 5-2-4 Inkört: 206 000:-

Segerprocent: 12 %

   
Arkiv:      
Bloggar 2020 Bloggar 2015 Bloggar 2011 Bloggar 2007
Bloggar 2019 Bloggar 2014 Bloggar 2010 Bloggar 2006
Bloggar 2017 Bloggar 2013 Bloggar 2009  
Bloggar 2016 Bloggar 2012 Bloggar 2008  
       
Kommentera gärna här: Tillbaka till startsidan    
       
31 December 2021  
Årskrönika  
Hej kära läsare

Jag kan inte skryta med att jag varit särskilt flitig här på bloggen detta år. Jag kan varken klaga på tidsbrist eller att det inte hänt särskilt mycket. Men skrivit har jag ändå inte gjort.

Jag göre dock som traditionen bjudit sedan jag inledde bloggandet 2006, skriver en liten årskrönika.

Nu sitter vi här, inleder imorgon det tredje året med pandemin. Travet har väl inte drabbats särskilt. Vi har kunnat köra på med tävlandet. Och även om det varit restriktioner så har det inte bekymmrat eller ställt till särskilt för de aktiva.

Själv hade jag mitt näst bästa år som tränare och kusk.

Och trots en månads avstängning (felaktigt bruk av körspö och då det blev märken på hästen så fick jag dubbla böter och en månads körförbud, även om drivningen inte var särskilt hård, men är hästen känslig så kan det bli märken för minsta lilla) så vann jag fem lopp och körde in 215 300 kronor på 49 starter.

Som tränare blev det 206 000 intränat på 43 starter.

Hästarna har varit stabila men inte haft några riktiga formtoppar, men båda Starthästarna Listas Alice och Livi Nationality har sänkt sina rekord och vunnit lopp. Alice har gått så pass fort som 12,9 autostart över kort distans (3:a då) och tjänat över 100 000 själv i år och Livi har nästan nått 100 000 han också och tagit sig under 15-strecket, vilket han gjorde när han krossade alllt på Umåker i oktober vid en överlägsen seger.

Det är fantastiskt kul för mig.

Och även ett tydligt bevis på min kapacitet som tränare, när de här två mediokert stammade och i pincip utdömda travhästarna, som jag köpte in för obetydliga pengar (20 000 inklusive moms per styck) kunnat prestera och fortsätta springa in fina pengar hela tiden.

Frågan är väl hur länge de kan utmana travets grundlagar och fortsätta leverera.

Under 2022 blir båda 7 år och det blir tuffare och tuffare för dem.

Men båda känns fortfarande löpglada. Så jag hoppas de håller några säsonger till.

Länkar till några av årets höjdpunkter med dem nedan:

Här vinner Alice på Bergsåker i maj på 13,2ak och Här vinner Livi på Umåker. Lopp väl värda att titta på!

Underifrån kommer ju King John Richards som blir 2 år 2022 och förhoppningen är väl premielopp och eventuellt kval för hans del.

Daley (som jag hoppas är dräktig med Doctor Doxey Zenz) och gamlingen Parkin är ju bara utfyllnad numera och finns kvar här hemma på gamla meriter...

Jag hade även hand om U.Dox åt min gamle läromästare Fisk-Åke en månad under sensommaren när han brutit fingret. Gjorde två starter utan någon som helst framgång. Han ville inte trava, utan bara galoppera.

I övrigt tacksam för det fåtal chanser jag fått åt andra tränare.

Fick faktiskt pengar med alla lånestyrningar utom en i år.

Missade enbart i ett lopp med Mr Charming som jag körde fem gånger (7:a, Opl, 3:a, 2:a och 5:a) varav en var sur förlust med huvudet på Östersund). Annars 2:a med Vallee de Lumiere (på nytt rekord), 4:a med Nume Vinn och 5:a med U.Dox och 8:a med Annie Oakley Zenz. Samt oplacerad med Classic Gentleman i mars.

Dessutom ett godkänt premielopp åt proffstränaren Stefan Edin då jag körde jättefina Bato Kungen

Bra resultat på få chanser tycker jag själv.

Tack till er som gav mig chansen.

Ett stort tack även till Kennet Olsson som troget dyker upp ett par gånger i veckan och kör häst samt följer med på tävlingarna.

Ovärdeligt.

Privat så har livet varit som vanligt.

Nästan.

Blev ju uppsagd från jobbet som processoperatör i december 2020 när SCA lade ner papperstillverkningen på Ortviken. Och slutade jobba 1 mars 2021.

Därefter har jag varit hemma.

Hade lön till september och därefter har jag "stämplat" och sökt jobb som passar mig, och jag tränar på med mina hästar som vanligt.

Har ca 250 dagar på mig att hitta ett lämpligt jobb. Eller ta ut proffslicensen.

Vi får väl se vad som händer.

Ha ett bra 2022 nu alla läsare.

Bäst 2021

1. De fem segrarna. Som hittills innebär sammanlagt 22 segrar på 403 starter.

2. Att som lånekusk köra fem lopp samma dag på Dannero. Kul upplevelse

3. Att inte behöva lönearbeta utan kunnat koncentrera mig på hästarna

Sämst 2021

1. Avstängningen och anmälan om djurplågeri för drivningen på Bergsåker i september. Tråkigast som hänt mig inom travet.

2. För lite uppsittningar

3. Att inte kunna matcha fjolårets siffror riktigt.

Avslutar med de senaste årens tränarstatistik.

Tränare:      
2016 20 1-2-2 5 % 81 600
2017 18 1-1-2 6 % 46 500
2018 4 0-0-0 0 % 2 000
2019 21 3-1-2 14 % 91 800
2020 41 6-3-4 15 % 231 800
2021 43 5-2-4 12 % 206 000
   
3 Augusti 2021  
Sommaren är i full gång  
Tjena på er ni läsare som är kvar.

Jag kan ju inte beskyllas för att underhålla er med mina skrivna alster särskilt ofta. Men här får ni en liten sommaruppdatering.

Starthästarna Listas Alice och Livi Nationality har kämpat på. De tjänar lite pengar mest varje gång och håller rörelsen flytande.Alice vann ett lopp alldeles efter förra blogginlägget och har gjort det bra i sommar trots få starter. Jag fick sista pengen med henne på V75 i Östersund och i senaste starten gick hon 12,9 auto över kort distans på Bollnäs som trea. Och den tiden är ju väldigt bra. Och fin att stoltsera med inför kommande avelskarriär.

Inte många "vardagsamatörer" som tagit fram, tränat och kört ner en häst till den tiden. Kul att hon fortsätter utvecklas - precis om kusken

Nästa start i morgon onsdag på V86

Livi har också vunnit ett lopp sedan förra inlägget. Gjorde ett starkt intryck över 2640 meter då han i knackig stil rundade hela gänget 1500 kvar och höll undan till en säker seger i ett breddlopp. Därefter har det blivit ett antal "femmor" i vanliga lopp, han kämpar på utan den där rätta formen.

De övriga tre är på bete ännu. King John Richards hämtar jag hem på lördag. Medan Daley (som är betäckt med Doctor Doxey Zenz) får stanna med gamlingen Parkin på betet i Töva en månad till.

Har även införskaffat en ostartad treårig valack till stallet.

Han heter True Flax och har forna världsrekorshållerskan Moni Makers helsyster som mormors mor. Fadern var själv bra, men har väl inte lyckats särskilt bra i aveln hittills.

Blir spännande ändå att se vad det går att göra med denne. Han är tydligen lite sen, men efter att ha kört honom några gånger känns det mer som om han är lite otränad.


True Flax på premiärtur. Foto: Anette Svanberg

Snygg häst som behöver bli lite mer musklad och även lite tjockare.

Här är en film på honom från när han var 1,5 år Film

Spännande hur som helst.

Kämpa på där ute och njut av sista sommarmånaden!

 
   
9 Maj 2021  
Det rullar på  
Hej på er kära läsare.

Ni blir ju knappast trötta på mina inlägg när de nu kommer så sällan

Menb jag ger er en liten uppdatering även om det inte händer så mycket.

Travsäsongen rullar på.

Hästarna känns bra, men det har inte lossnat riktigt.

De tjänar ju pengar mest varje start, men det flyter inte riktigt i loppen.

Det krokas ihop framför oss, och det händer en hel del annat strul, och när vi dessutom hamnar risigt till i loppen så blir det inte full pott, trots att hästarna gör bra lopp.

Roligast hittills i år är att jag häromveckan passerade en miljon kronor i inkörda pengar som kusk. Känns lite stort för en som mig som mest kört egna hästar genom åren.

Nu kör ju många kuskar in den summan varje år. Men som sagt jag har aldrig backats upp av någon annan än mig själv. Så jag tycker det är rätt hyfsat ändå-

Min statistik är för säsongen hittills är annars lite lustig.

Den är exakt lika som kusk och tränare, men jag måste väl berätta att jag hyrde in en kusk som blev oplacerad och sedan så körde jag en häst åt en annan amatör och då blev jag oplacerad.

Här kommer en liten uppdatering om statusen för dagen:

Livi Nationality har bara gjort två starter sedan senaste inlägget. Oplacerad på Bergsåker när det strulade och femma på Östersund när två ekipage körde ihop med varandra framför oss så vi hamnade invändigt, där vi blev kvar för länge, innan vi kom ut. Därefter hade han fint läge på Bergsåker men då fick han en smäll på ett framknä dagran innan och svullnade upp så vi fick stryka. Inget flyt alltså. Men han känns väldigt fin i träningen. Men det har varit dåligt med lopp utskrivna för honom. Startar troligen den 18:e på Dannero.

Listas Alice har fortsatt fått tråkiga lopp men gjort det väldigt bra utan att få vinna. Hon har varit 2:a, 4:a och nu i fredags 2:a igen. De två sista loppen har hon fått göra i dödens på medeldistans och med vettigare lopp så hade hon tagit någon till seger. Vi siktar på ett kortlopp på Bergsåker den 20:e. Hoppas på rygglopp och lucka till slut då.


Listas Alice 2:a på Östersundstravet efter att ha fått gå på 700 kvar i tredjespår. Foto: Skärmdump ATG

King John Richards kör jag två gånger i veckan. Han joggar på lite grann, men det är väldigt lite "träning". Från och med första helgen i juni får han sommarlov och ska då på hingstbete i Fränsta.

Daley har jag börjat köra igen eftersom jag har så mycket tid över och inga nya hästar dyker upp i träning. Hon har ju vilat sedan april 2019 och känns just nu sjukt fin.

Kanske har hon både glömt av sina skador och läkt ihop i kroppen efter dräktigheten? Vi får väl se hur länge det håller. Hon är uppe på tre intervaller med tre dagars vila emellan.

I slutet på månaden blir det nog banjobb om hon håller ihop och fortsätter jobba på lika fint. Vilken högoddsare om det skulle fungera!

Talang har hon ju alltid haft.

Parkin gör ju ingenting och det trivs han med. Första helgen i juni åker han ut på bete i Töva som varit hans vanliga sommarvistelse under några år nu.

Så är läget för stunden.

Glöm inte mitt fina sommarerbjudande på att träna er häst. Se annonsen på första sidan.

I övrigt får ni ha en fin sommar och glöm nu inte att jag gärna ställer upp och kör er häst i både lopp och snabbjobb om ni så vill.

Med vänlig hälsning

Björne

 
   
24 Mars 2021  
Årets första inlägg - och seger  
Hej på er mina trogna läsare - Om ni är kvar?  
   
Jag har varit dålig på uppdateringar i år. Det har varit fullt upp med en massa annan. Uppsägning från Ortviken för nästan alla som jobbade där, och en massa annat som gjort att lusten att skriva varit låg.

Hästarna har tränat på och gjorde även några sporadiska starter i tufft motstånd, bland annat på V75 så poängen minskade drastiskt.

Båda kämpade dock på bra, så jag har goda förhoppningar om en hyfsad säsong även denna.

Jag fick ju godkänt på Proffstränarutbildningen. Men jag väntar ändå ett slag med att ta ut någon A-licens.


Godkänd på proffstränarkursen.

Det är både av ekonomiska och sportsliga skäl jag väntar.

Dels för att jag då blir egen företagare "på riktigt" och inte som nu med travet som bisyssla till mitt ordinarie arbete.

Som A-tränare är jag helt i händerna på min egen förmåga att försörja mig på hästarna, och även om jag har höga tankar om min egen förmåga, och statistiken inte gärna kan ljuga, så verkar inte särskilt många andra tro på mig, och då faller hela biten på ekonomin.

Men vi får väl se vad framtiden har i sitt sköte.

Som sagt så har hästarna kämpat på. Och förhoppningsvis kommer formen på riktigt snart.

Listas Alice har fått tråkiga lopp, men gått bra tider, utom senast då hon tvingades till lednngen i ett medeldistanslopp, och det klarar hon inte, hon blir bara trött i benen och huvudet när hon får gå utan ryggar för länge. Har ändå fått pengar i två av årets tre starter. Startar igen på söndag på Östersund.

Förvandlingsnumret Livi Nationality går från klarhet till klarhet. Kördes av lånekusk i ett lopp i vintras (första efter V75 starten i december) och det passade honom dåligt och han gjorde en slätstruken figur trots att han fick ett bra lopp. Därefter har jag kört hoom själv i tre lopp och då blev det två tredjeplatser samt överlägsen seger senast på 16,5 auto över 2640 meter. Han har nu tjänat 174 500 kronor sedan han kom till mig i september 2019.

Sjukt!

Men oerhört inspirerande att en tidigare totalt misslyckad häst kan vakna till liv så oerhört.

Han siktr vi på ett nytt 2640 meters lop med. På Bergsåker 8:e april.

King John Richards är 10 månader och sköter sig hittills utmärkt. Han är satt i vagn och jag kör honom själv utan hjälp ett par gånger i veckan en kortare sväng för att vänja honom vid livet som travhäst. I sommar väntar bete sedan så kör vi igång med träningen "på riktigt" i augusti/september.


King John Richards aka lillkungen sköter sig hittills bra i vagnen. Foto: Björn Persson

Parkin har hunnit bli 15 år och tar det lugnt. Han går med Daley och lillkungen i samma hage och leveer pensionärslivet. Han håller formen genom att bråka lite med Lillkungen.

Daley har piggnat till efter de första tio månaderna som moder och det ser nästan ut som om on vill komma igång med träningen lite. Vi får se vad som händer. Det blir dock ingen ombetäckning i år.

Det var väl en liten rapport.

Och glöm inte att titta på förre travamatören Thomas Gustafssons (från Östersund ursprungligen) två filmer om mitt träningsstall och hur vi tränar som gjordes i höstas.

Ni hittar filmerna här: Del ett Här och del två Här

Sprid dom gärna vidare. Kanske de hamnar hos någon som vill sätta häst i träning hos mig.

På återhörande

Björne